wtorek, 6 maja 2014

Koningsdag 2014 - relacja



30 kwietnia, w pierwszą rocznicę koronacji króla Willema Alexandra, król ponownie zagościł w murach Collegium Novum. Z tej okazji w holu już od rana można było skosztować przepysznych speculaas, ciasta piwnego, musu czekoladowego, marchewkowych babeczek i innych holenderskich przysmaków. Następnie król we własnej osobie wraz ze swoją piękną małżonką Maximą powitał studentów. Z uwagą i zaciekawieniem słuchał prezentacji Patrycji Haratym i gościa specjalnego, profesora Pawła Zajasa, którzy z pasją opowiadali o niderlandzkim Krzysztofie Krawczyku, czyli Marco Borsato. Udało im się nawet poderwać słuchaczy do wspólnego śpiewania.




Przed kolejnymi prezentującymi stanęło trudne zadanie, sprostali mu jednak z łatwością, przedstawiając najbardziej smakowite i charakterystyczne smakołyki z Belgii i Holandii. Ich próbek można było tego dnia skosztować, nic zatem dziwnego, że sugestywne zdjęcia i opisy połączone z ciekawym sposobem ich przedstawiania w wykonaniu Jana Pędzińskiego i Tomasza Drgasa żywo przemówiły do wyobraźni studentów.
Po muzyce i słodkościach przyszedł czas na świat książek i seriali – Joanna Triss Baron przybliżyła wszystkim postać jednej z najbardziej znanych holenderskich aktorek – Carice van Houten – oraz jej rolę w słynnym na całym świecie serialu „Gra o tron”.



Radosnym zakończeniem serii prezentacji stało się ponowne wspólne odśpiewanie jednego ze szlagierów Marco Borsato. Któż by posądzał studentów niderlandystyki o taką muzykalność ;)
Loteria, która odbyła się po wybrzmieniu ostatnich nut, ucieszyła chyba wszystkich. Zniżki na piwo i naleśniki, gadżety UAM i belgijskie piwa to tylko niektóre z nagród, które można było rozlosować.
Na zwieńczenie dnia odbyło się wspólne świętowanie w Tanner’s Irish Pub.

Willem Alexander został godnie podjęty i mamy nadzieję, że odwiedzi nas również w przyszłym roku. Tot de volgende keer!


tekst: Joanna Triss Baron
zdjęcia: Łukasz Szczesiak

1 komentarz:

  1. Marco Borsato is momenteel hier op Curaçao... jk

    OdpowiedzUsuń